Sim Racing Nedir ve Nasıl Başlanır?
Eğer araba ve hız tutkunuz varsa ama pistlerde yarışmak sizin için de imkansıza yakınsa, sim racing (yani simülasyon yarışçılığı) tam size göre olabilir. Kendi evinizin rahatlığında, gerçek yarış deneyimini yaşayabileceğiniz bu dünya, hem heyecan verici hem de oldukça eğlenceli. Peki, sim racing nedir ve nasıl başlarsınız?
Sim Racing de 15 seneyi aşkın deneyimimle size yardımcı olmak için elimden geldiğince her şeyi açıklayacağım.
Hadi birlikte bakalım.
Sim Racing Nedir?
Sim racing, aslında adından da anlaşılacağı gibi, gerçek yarışları simüle eden bir tür video oyunu. Ama sıradan bir oyun değil. Bu oyunlar, direksiyonun titreşiminden lastiklerin yol tutuşuna kadar her şeyi gerçekçi bir şekilde taklit ediyor. Yani, kendinizi gerçekten bir yarış arabasının içinde gibi hissediyorsunuz. Oyun kelimesi sizi aldatmasın, sim racing, oyunculuğun çok ötesinde bir kavramdır.
Hatta o kadar gerçekçidir ki, profesyonel yarışçılar bile antrenmanlarını bu “oyunlarla” yapıyor!
E tabi bu gerçekçilik, zorlukları da beraberinde getiriyor. Bu sebeple bir direksiyon sisteminin başına geçen hemen hemen herkes ilk turu bile tamamlayamıyor. Bu sebeple, sim racing e başladığınızda gerçek bir tutkuya ihtiyacınız var.
Eğer siz de bizim gibi, bu tutku bende var diyenlerdenseniz devam edelim.
Sim Racing’e Nasıl Başlanır?
Muhtemelen bu yazıyı okumaya başlamadan önce direksiyon setleri ve diğer simulasyon ekipmanları hakkında araştırmalar yaptınız ve fiyatları 2bin dolarları aşan o direksiyon setlerini gördünüz. Endişe etmeyin. Sim racing dünyasına adım atmak, sandığınız kadar zor değil. Sadece bu dünyaya girerken bazı temel ekipmanlara ihtiyacınız olacak.
İşte başlamak için gerekenler:
1. Orta donanımda bir bilgisayar veya oyun Konsolu
Sim racing oyunları sandığınız gibi yüksek donanımlı sistemler gerektirmiyor. Ortalama bir oyun bilgisayarı veya PlayStation, Xbox gibi bir oyun konsolu işinizi görecektir. Tabii ki, sim racing oyunları talepleriniz doğrultusunda daha güçlü sistemler gerektirebilir. Örneğin üçlü ekran kurulumu, 4k çözünürlükte oynatmak gibi.
Sim racing e yeni başlayacaksanız, önceden hiç bir deneyiminiz yoksa, bu işe fazla para harcamadan önce işe daha basit başlamanızı öneririm. Zaten eğer kendinizi sim racing e kaptırırsanız, elinizdeki sistem ne olursa olsun hep daha iyisini arayacak ve çok para harcayacaksınız.
2. Sim Racing Oyunu Seçimi
Bir sonraki adım, hangi oyunla başlayacağınıza karar vermek. Sim racing dünyasında bir çok seçenek var.
Örneğin:
– iRacing: Gerçekten ciddi ve rekabetçi bir şeyler arıyorsanız, iRacing mükemmel bir tercih. Günümüzde bir çok gerçek yarış pilotu iRacing sayesinde keşfediliyor. Her yarım saatte bir katılabileceğiniz onlarca çevrimiçi yarış bulunmakta. Iracing’i satın aldıktan sonra aylık üyelik sistemini de ayrıca satın almanız gerekiyor. Başlangıçta oyun tarafından verilen pistler ve arabalar başlangıç için yeterli olsa da, daha sonra bir çok pisti ve arabayı da hatrı sayılır paralara satın almanız gerekmekte.
– Assetto Corsa : Gerçekçi sürüş dinamikleri arıyor ama aşırı simulasyondan kaçıyorsanız bu oyun tam size göre. Çıkalı uzun seneler olmasına rağmen hala en çok tercih edilenlerden biridir. Bunca seneden sonra hala tercih ediliyor olmasının sebebinde kolaylıkla modlanabiliyor olması büyük bir etken tabiki. Sosyal medyada gördüğünüz trafikte makas videoları bu oyundaki modlarla yapılıyor. Ayrıca drift fizikleri de oldukça gerçekçi.
– Asetto Corsa Competizione (ACC) : GT yarışları üzerine, gerçekçi fizikleri ile çevrimiçi yarış imkanı da sunan harika bir oyun. Sürüş fizikleri oldukça gerçekçi ve zor olsa da, yeni başlayanların ACC’de kendilerini zorlamalarını öneririm.
– Gran Turismo ve Forza Motorsport: Konsol oyuncuları için mükemmel seçimler. Hem keyifli hem de geniş araç seçenekleri sunuyorlar. Gran Turismo Sadece Playstation’da oynanabilir. Forza serileri ise Xbox ve Pc ‘de oynanabilir.
Fakat, Gran Turismo ve Forza Motorsport serilerinin “simcade” yani simulasyon-arcade oyunlar olduğunu unutmayın. Bunun anlamı tam anlamıyla simulasyon fiziklerine ve zorluğuna sahip olmayan fakat Need for speed gibi de kolay olmayan oyunlardır. Neredeyse 25 senelik bir playstation kullanıcısı ve bir yarış sever olarak, bu ikisi arasında bir seçim yapacak olsam, kesinlikle Gran Turismo’ya giderdim.
Elbette daha bir çok yarış simulasyonu oyunu var. Fakat burada size en çok tercih edilenleri yazıyorum.
Eğer ilk kez direksiyonun başına geçecekseniz ve yeterince sabırlı değilseniz, “simcade” olan oyunlara yönelmenizi önerebilirim. Çünkü, iracing, asetto corsa gibi simulasyonlar daha fazla uzmanlık ve tecrübe gerektirecektir ve çabuk sıkılmanıza sebep olabilir.
Tabiki tercih sizin. Başta da belirttiğim gibi önemli olan TUTKU.
3.Direksiyon Seti Seçimi
Eğer gerçekten sim racing deneyimini yaşamak istiyorsanız, bir direksiyon seti şart. Direksiyon setleri, arabada oluşacak her türlü tepkiyi size gerçekçi bir biçimde iletecek.
Logitech G29: Sim racing e yeni başlıyorsanız, başlangıç seviyesinde Logitech G29 harika bir seçenek olabilir. Deri kaplamalı direksiyon seti oldukça sağlamdır ve kolay kolay bozulmaz. Pedal kısmı bu fiyat seviyesinde bir direksiyon seti için oldukça iyidir.
Dişli tahrikli olması sebebiyle çalışma gürültüsü biraz fazladır. Bir tek bunu dezavantaj olarak sayabiliriz. İkinci elleri de ülkemizde oldukça fazla. Böylelikle oldukça uygun fiyata sim racing e başlayabilirsiniz.
Logitech G29 Playstation uyumludur. Xbox kullanıcısıysanız G920 modelini almanız gerekli.
Thrustmaster T300: Giriş seviyesinde ve G29 dan daha üstün bir direksiyon setidir. Tabi daha iyi olması fiyat farkını da beraberinde getiriyor. Kayış tahrikli olması, dişli tahrikli olan Logitech G29 dan daha pürüzsüz çevirme hissi sağlar ve geri bildirimler daha pürüzsüz, nettir. Ayrıca oldukça sessiz çalışmaktadır.
Bu direksiyonun da dezavantajı fren pedalının G29’a kıyasla biraz daha hissiz olması. Ama bunu ileride yine Thrustmaster’ın TLCM model pedallarıyla değiştirebilirsiniz.
Thrustmaster T300 Playstation uyumludur. Xbox uyumlu başka modelleri de vardır.
Moza R5 Bundle: Moza markasının giriş seviyesi kullanıcılar için çıkardığı bu ürün doğrudan tahriklidir. Buna ingilizcede “Direct Drive” denir. Yani içerisinde güçlü bir servo motor var ve doğrudan direksiyon simidine bağlı. Bu çok daha fazla detayı, sessiz ve pürüzsüz bir şekilde ellerinize aktarıyor demek. Ayrıca Moza R5 diğer iki direksiyon setinden daha güçlüdür. Eğer bütçeniz yetiyorsa giriş seviyesi için direk bu ürünü alın derim.
Fakat Moza R5 sadece PC uyumludur.
Sonuç olarak, Logitech G29 veya üstü Hangi direksiyon setini alırsanız alın, Pedallar, vites ve geri bildirimli direksiyon ile sanki gerçek bir yarış arabası sürüyormuş gibi hissedeceksiniz.
Başta da belirttiğim gibi bir çok farklı marka ve model var. Fakat bu başka bir yazının konusu olacak. Eğer sim racing de yeniyseniz, bu bahsettiğim direksiyon setleri sizin için yeterli olacaktır.
4. Rahat Bir Yarış Koltuğu
Eğer sağlam bir masanız varsa, direksiyon setinizi masaya bağlayarak keyifli bir başlangıç yapabilirsiniz. Neredeyse hepimiz uzun yıllarca direksiyonumuzu masaya bağlayarak yarıştık.
Fakat uzun süreli yarışlar için rahat bir oturuş çok önemli. Bu yüzden bir yarış kokpiti ya da en azından direksiyon standı edinmek iyi bir fikir olabilir. Böylece direksiyonunuzu ve pedallarınızı sabitleyebilir, daha konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
5. İyi Bir Ekran veya Monitör
Sadece 24inç monitörünüz mü var? Sorun değil. Serüvene başlangıcınızda sizin için bu yeterli olacaktır. Tabiki birden fazla monitör kullanarak görüş açınızı genişletebilir, böylece yarışın içindeymiş gibi hissedebilirsiniz. Alternatif olarak, sanal gerçeklik (VR) gözlükleri de deneyiminizi bir üst seviyeye taşıyabilir. Fakat VR teknolojisini satın almadan önce denemenizi öneririm. Bana göre en iyi sim racing deneyimini sağlıyor olsa da kullanım konforu açısından sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Tabi bu kişiden kişiye değişir.
Sim Racing’de İlk Adımlar
Evet, herşey hazır, istediğiniz bir oyunu açtınız ve o da ne? Her virajda ya bir duvara çarpıyor ya da aracın hakimiyetini kaybediyorsunuz.
Bu çok normal bir durum. Emin olun hepimiz ilk başta bunu yaşadık. Hatırlarsanız TUTKU’dan bahsetmiştik. İşte bu duyguya en çok ihtiyacınız olan zamanlar ilk zamanlardır.
Pratik Yapın
Sim racing dünyasında başarılı olmak sabır ve pratik gerektirir. Önce daha kolay pistlerde ve araçlarla başlayın. Mesela sokaklarda görebileceğiniz bir araçla en az virajlı pistler idealdir. Eğer hız düşük geliyorsa GT4 araçlarını kullanabilirsiniz. Pist olarak ta size önerim Monza pisti olabilir. Ardından kendinizi geliştirdikçe zorluk seviyesini artırabilirsiniz.
Sim Racing’in Tadını Çıkarın
İlk başta zor gelebilir ama zamanla alışacaksınız. Bir süre sonra virajları daha iyi alacak, fren noktalarını daha doğru ayarlayacak ve en önemlisi, yarışmanın keyfini çıkaracaksınız. Üstelik bu dünya sadece oyunlardan ibaret değil; sim racing topluluklarına katılabilir, çevrimiçi yarışmalara dahil olabilir ve bu heyecanı başkalarıyla paylaşabilirsiniz.
Sim racing dünyasına hoş geldiniz! Şimdi yarış zamanı!
Oldukça faydalı bilgilere yer vermişsiniz. Sanırım başlangıç için moza r5 en uygunu.